Soorten Koffie


Koffie is niet zomaar koffie. Er zijn in de loop der jaren vele verscheidene varianten ontwikkeld. De ‘standaard’ koffiesoorten zijn:
Café Crème is de ‘normale’ vorm van koffie. Cappuccino is een portie koffie met opgeschuimde melk wat veel in Italie veel in de ochtend wordt gedronken. Koffie verkeerd bestaat uit koffie met warme melk en in sommige gevallen ook nog met melkschuim, dat verschilt per café of restaurant. Espresso is het kleine broertje van de normale koffie maar dan twee keer zo sterk doordat hij met meer gemalen koffie bereid wordt. Wiener Melange bestaat uit koffie met warme chocomel en melk.

Een andere categorie zijn de koffies met alcoholische drank gecombineerd. Een aantal van deze koffievarianten op een rijtje:
Irish Coffee = Bruine bastaardsuiker met een laagje wiskey mengen door middel van warm stoom en koffie met slagroom.
Mexican Coffee = Koffie met tequilla erbij als sterke drank en slagroom.
French Coffe = Koffie met Grand Marnier erbij en slagroom.
Spanish Coffee = Koffie met de likeur Tia Maria en slagroom.
Italian Coffee = Koffie met amaretto en slagroom.

Douwe egberts – de koning onder de koffie – heeft een aantal eigen koffievariaties op zijn naam staan.
Een voorbeeld is de ‘Heavenly Hazel’. “Een wervelwind van noten kolkt in je kop” '1': Een zachte koffie met ingrediënten als koffie; hazelnootsiroop; hete volle melk; geklopte slagroom & nogatine.
Lazy Noon” is een variant die staat voor lui & lekker. De ingrediënten hiervoor zijn een volle sterke kop koffie en scheut warme chocomel een toef slagroom en cacaopoeder.
Voor hete zomers heeft Douwe Egberts in samenwerking met Campina koude koffie ontwikkeld. Het best is om hem koud te drinken en zeer handig verpakt voor onderweg, in de trein of auto, of op het werk. Ze noemen het: Café Fresco en is er in de varianten cappuccino & macchiato.

Douwe Egberts heeft bij de Senseo meerdere smaaksensaties gemaakt. Er zijn ondertussen al vier groepen gevormd. De eerste zijn de ‘basis varianten’: mokka gourmet; mild roast; dark roast; regular & decafé.
De volgende groep was de ‘selection’: Kenya blend; Brazil blend; Sumatra blend. Landen werden vertegenwoordigd in specifieke smaken van koffie.
Daarna was het natuurlijk een logische keuze om ook namen van steden te gebruiken voor hun producten: De city Sensations: Vienna; Sydney; Milano; Rio de Janairo.
De laatste aanwinsten van DE zijn de ‘Forbidden Fruits’: Summer Sins: Een heerlijke koffie met de aroma’s van boomgaardfruit, specerijen en vanille. '2' Raving Reds: Een verassende koffie met de aroma’s van rode vruchten, specerijen en vanille. Lusty Lime: Een lekker frisse koffie met de aroma’s van citrus fruit, wodka en vanille.

Koffie wordt dus meestal bereid met een filter en koffiemaalsel, maar er bestaat ook nog een mogelijkheid om koffie te maken zonder dat je ‘drab’ overhoudt. Dat is namelijk de koffie in de vorm van oploskoffie. Warme melk maken en daaraan Nescafé gold toevoegen of gewoon met gekookt water. Oploskoffie zorgt ervoor dat er geen residu is, en je dus per kopje zelf de hoeveelheid kunt kiezen.

Elk merk koffie heeft zijn verschillende soorten maling. De kleur laat zien welke bonen er zijn gebruikt voor de koffie en in welke verhouding. Er zit prijsverschil in en kwaliteitsverschil. Goudmerkkoffie heeft bijvoorbeeld als enige ingredient de Arabicabonen. Zilvermerkkoffie bestaat voor 20 procent uit Robustabonen en voor 80% uit Aribacabonen en door een licht brandproces geeft deze melange de koffie een verfijnde, zachtere en pure smaak '3'.
Aroma rood is een evenwichtige melange van krachtige Robusta bonen en aromatische Arabica bonen die kort en vol worden gebrand. '4' De verhouding tussen deze twee is 70% Arabicabonen en 30% Robustabonen. Arabicabonen zorgen voor een mildere smaak en er zit minder caffeine in. Robustabonen zorgen juist voor een pittige smaak. Koffie kan ook caffeinevrij worden wat door een proces van kooldioxide bij een bepaalde druk en temperatuur.

Na de komst van de Senseo van Douwe Egberts is Nescafé met een apparaat gekomen waar je in een handomdraai een lekkere verse espresso kunt zetten. De Nespresso heeft maar een kleine capsule nodig. Die is luchtdicht en gaat pas open als de machine koffie of espresso gaat maken. Meteen komt er kokend water bij en deze zorgt voor de verse koffie.


'1' Bron: http://www.de.nl/DeKoffiewereld/Recepten/DrinkEnDroom/HeavenlyHazel.htm
'2' Bron: http://www.senseo.com/nl/SenseoNL/CoffeePads/ForbiddenFruits/
'3' Bron: http://www.de.nl/OnzeProducten/IederZijnSmaak/
'4' Bron: http://www.de.nl/OnzeProducten/IederZijnSmaak/